Consultanta, contabilitate, expertize

Contabilitatea pe intelesul tuturor

Beneficiarul real si ce trebuie depus la Registrul Comertului de catre persoanele fizice care au o firma

Introduceți subtitlul aici

Mai nou cuvintele "Beneficiari reali, declaratie Registrul Comertului, termen 15 zile dupa aprobarea bilantului" sunt pe buzele tuturor contabililor /pe toate forumurile de contabilitate , in toate discutiile etc. Nu exista zi sa nu vad o persoana care intreaba: "Ati depus Declaratia privind beneficiarii reali la Registrul Comertului? Ce anume trebuie depus? Se poate si online? etc...

Sincer, pana la aceasta data nu am depus niciun Bilant (Situatie Financiara) ca sa ma documentez (pentru a-mi informa clientii) ce anume trebuie facut. Insa ,a venit momentul sa ma am  lamuresc odata pentru totdeauna despre aceasta problema.

Temei Legal: Legea 129/2019

Cine este beneficiarul real? - intotdeauna este o persoana fizica. Daca o societate are un asociat/actionar o persoana juridica, ne intereseaza persoanele fizice care controleaza societatea.

CINE DEPUNE?

Art. 56 din Legea nr. 129/2019 privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, prevede urmatoarele:

(1) Persoanele juridice supuse obligaţiei de înregistrare în registrul comerţului, cu excepţia regiilor autonome, companiilor şi societăţilor naţionale şi societăţilor deţinute integral sau majoritar de stat, depun la înmatriculare, anual sau ori de câte ori intervine o modificare o declaraţie privind beneficiarul real al persoanei juridice, în vederea înregistrării în Registrul beneficiarilor reali al societăţilor.

In concluzie toate SRL-urile, in afara de societatile de stat trebuie sa depuna declaratia asta.

Dar ONG-urile?

Si ONG-urile depun, insa nu la Registrul Comertului, ci la Ministerul Justitiei.

CAND TREBUIE DEPUSA?

- la infiintare

- anual, in 15 zile de la aprobarea situatiilor financiare

- oridecate ori intervine o schimbare  in situatia deja declarata- in 15 zile de la schimbare

CUM ARATA DECLARATIA?

Regsitrul Comertului ne-a pus la dispozitie pe site modelul de declaratie. Acesta poate fi descarcat de aici:

https://www.onrc.ro/templates/site/formulare/declaratie%20beneficiar%20real_v4.pdf 

CUM SE DEPUNE:

"se poate da în faţa reprezentantului oficiului registrului comerţului sau se poate depune în formă autentică (adica data in fata notarului), personal sau prin reprezentant. "

Adica: Declaratia trebuie completata si semnata in fata reprezentantului de la ORC (nu se vine cu ea completata de acasa)

SANCTIUNI

Atentie: Nedepunerea declaratiei in termen se sanctioneaza cu amenzi de la 5.000 la 10.000 lei si poate duce chiar la dizolvarea societatii.

Bineinteles, se pare ca la fiecare ORC din tara procedura privind depunerea acestei declaratii este diferita.

Daca datele de pe buletin difera de cele din actele constitutive, trebuie actualizate datele la Registrul Comertului (adica, daca s-a schimbat buletinul asociatilor de cand s-a intiintat firma, domiciliul si nu s-au actualizat datele , trebuie actualizate).



Servicii financiare complete

Aflați mai multe despre activitatea mea

Consultanta

Vrei sa lucrezi pe cont propriu si nu sti ce forma de activitate ti se potriveste? Eu te pot ajuta sa iti alegi forma de activitate . Fie ca vrei un pfa sau un srl, te pot ajuta sa descoperi avantajele si dezavantajele fiecareia.


Contabilitate

- Ai deja o firma si cauti un contabil? Te pot ajuta. 



Expertize contabile judiciare si extrajudiciare

Ai avut un control de la finante si te simti neindreptatit ? Te pot ajuta cu expertiza contabila judiciara sau extrajudiciara.

© 2018 Corlan Bogdana, Expert Contabil
Creat cu Webnode
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți