Cum sa interpretezi o balanta de verificare

Cine are o firma stie despre ce vorbesc. Lunar, sau in cel mai rau caz, anual, vine contabilul cu bilantul si balanta de verificare sa le semnati pentru a le depune. Si voi va uitati la ele ca la niste hieroglife si semnati ca popa. 

De ce sa nu incercam sa intelegem ce scrie acolo? Poate vrem sa luam un credit bancar, poate vrem sa accesam un fond, poate vrem scoatem niste bani din firma (dividende), poate vrem sa evitam amenzi la un eventual control....

Deci, ce este o balanta de verificare?

La o prima vedere apar multe linii si coloane unde sunt trecute multe conturi si cifre. Ne intereseaza toate conturile? Pe un contabil, da, il intereseaza. Dar vreau sa ma rezum la cateva conturi importante , pe care orice administrator de firma ar trebui sa le cunoasca.

Contul 121 Profit si pierdere

Dupa cum spune si numele, in cont se inregistreaza profitul sau pierderea societatii. Cand avem profit si cand pierdere? Ne uitam la ultimele doua coloane ale contului , solduri finale DEBIT si CREDIT. Cand soldul final e pe debit, ghinion, este pierdere. Cand soldul final al contului este pe coloana cu credit, firma este pe profit. De ce m-ar interesa sa stiu daca firma este pe pierdere sau pe profit:

  • daca platesc impozit pe profit si nu pe venit
  • daca vreau sa accesez un fond
  • daca vreau sa iau un credit bancar
  • daca vreau sa scot dividende

etc

Contul 455 Sume datorate actionarilor/ asociatilor

Daca la un moment dat firma are nevoie de bani pentru diverse plati (furnizori, salarii) actionarul/ asociatul poate imprumuta firma. Aceste imprumuturi se inregistreaza in contul 455. Daca la sfarsitul anului soldul contului este pe credit, atunci firma ii datoreaza  bani actionarului/ administratorului.

Daca cumva contul are sold debitor, inseamna ca actionarul/ administratorul a primit mai multi bani decat a bagat in firma. La un eventual control , acest lucru atrage atentia intrucat organele de control pot asimila sumele primite de actionari/ asociati ca si facilitati si le pot incadra salariilor sau dividendelor (unde vor adauga si impozitele si contributiile aferente) + dobanzi si penalitati. Asa ca, mare atentie!

Contul 5311 Casa in lei

Soldul final al contului pe debit arata cati bani sunt efectiv cash, in caserie. Contul nu poate avea sold creditor (doar din eroare contabila) pentru ca nu exista bani cu minus. Nu putem zice ca avem - 100 lei. Din nou, mare atentie, la un eventual control, organele pot solicita sa se arate banii din caserie. Daca se identifica diferente intre suma efectiva din casa si soldul din contabilitate, AMENDA! 

Cred ca 3 conturi sunt suficiente pentru ziua de azi, nu vreau sa incarc memoria cu prea multe informatii, dintr-o data!

Voi vorbi in alta zi despre celelalte conturi care sunt la fel de interesante!



© 2018 Corlan Bogdana, Expert Contabil
Creat cu Webnode
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți